高考英語一輪復習話題語篇專攻練11人物傳記(二)外研版 - 下載本文

話題語篇專攻練11 人物傳記(二)

(建議用時35分鐘)

Ⅰ. 閱讀理解

(2017·昆明模擬)拼十年寒窗挑燈苦讀不畏難;攜雙親期盼背水勇戰定奪魁。如果你希望成功,以恒心為良友,以經驗為參謀,以小心為兄弟,以希望為哨兵。 A

A qualified doctor who rarely practiced but instead devoted his life to writing. He once said: “Medicine is my lawful wife, and literature is my lover. ”Russian writer Anton Pavlovich Chekhov, was a great playwright and one of the masters of the modern short story.

When Chekhov entered the Moscow University Medical School in 1879, he started to publish hundreds of comic short stories to support his family. After he graduated, he wrote regularly for a local daily newspaper.

As a writer he was extremely fast, often producing a short story in an hour or less. Chekhov’s medical and science experience can be seen through the indifference(冷漠)many of his characters show to tragic events. In 1892, he became a full time writer and published some of his most memorable stories.

Chekhov often wrote about the sufferings of life in small town Russia. Tragic events control his characters who are filled with feelings of hopelessness and despair.

It is often said that nothing happens in Chekhov’s stories and plays. He made up for this with his exciting technique for developing drama within his characters. Chekhov’s work combined the calm attitude of a scientist and doctor with the sensitivity(敏感)of an artist.

Some of Chekhov’s works were translated into Chinese as early as the 1940s. One of his famous stories, The Man in a Shell, about a school teacher’s extraordinarily orderly life, was selected as a text for Chinese senior students. 【文章大意】本文介紹了俄羅斯偉大的現代短篇小說家——契訶夫。 1. Which of the following is the right order of the events?

1

a. became a doctor

b. became a full time writer

c. started to publish comic short stories d. wrote regularly for a local daily newspaper. e. entered the Moscow University Medical School A. e→c→b→a→d B. e→c→a→d→b C. d→a→b→c→e

D. a→e→d→c→b

【解析】選B。細節理解題。可用首尾定位法。第一個事件是entered the Moscow University Medical School, 最后一個事件是became a full time writer, 故選B。 2. Anton Pavlovich Chekhov______. A. was a competent doctor B. had a lawful lover C. used to be a lawyer D. was an illegal writer

【解析】選A。細節理解題。根據第一段A qualified doctor who rarely practiced可知, 契訶夫是個合格的醫生, 故選A。 3. In 1880, Chekhov______. A. became a full-time writer

B. published his most memorable stories C. studied medicine in Moscow University D. practiced medicine in his hometown

【解析】選C。推理判斷題。根據第二段When Chekhov entered the Moscow University Medical School in 1879可知, 契訶夫1879年進入莫斯科大學學醫, 由此斷定契訶夫1880年正在大學學醫。

4. Which of the following adjectives can’t be used to describe Chekhov? A. Sensitive.

B. Cool.

C. Quick-minded. D. Warm-hearted.

【解析】選D。細節理解題。文中講到他的品質有cool, sensitive(calm attitude of a scientist and doctor with the sensitivity of an artist), quick-minded(extremely fast, often producing a short story in an hour or less), 但沒有涉及warm-hearted這方面

2

的品質, 故選D。

B

My divorce was now final and I needed to find a new home for me and my six-year-old son, Dash. A few days earlier I’d seen an ad. I was willing to try anything, so I contacted the owner, a woman named Camille. When she e-mailed me back I discovered she wasn’t renting

a house at all. She was renting the attic(閣樓)apartment. I left her a message calling off our meeting.

But Camille called me back and insisted I come over. So here I was. I pulled the car to a stop and looked up at the tiny cottage. The house was small as it was. The attic window looked too tiny to let much light in. We couldn’t live in a dark, depressing place. I could do with almost anything. But Dash needs a good home, a place he really feels safe.

No sense in wasting her time or mine. I knocked. The woman who opened the door was small and bright-eyed. She was much older than I’d guessed, but I could see she hadthe energy of someone half her age. She looked so sympathetic that I found myself wanting to keep talking to her. “We have to leave our home. ”I explained. “My marriage ended. I only have a few days to find something else, but I want it to be right. ”

Camille nodded. “You’re a good mother. You never know the miracles that await you around the corner. ”Camille walked me to the door and wished me well. I got back in the car and snapped out of it. I drove off slowly, hoping to make the feeling last. I turned down a side street I didn’t recognize. I glanced out of the side window. Just up ahead was a cottage with a sign out in front: for rent.

I pulled over. I found the owners had just bought the house themselves and were decorating it, hoping to find the perfect renters. They took me on a tour of the house that was like a copy of my list: a big bedroom for Dash, a backyard with trees, and a great school nearby. The house was meant for us!

Camille was right. Miracles await us, just around the corner.

【文章大意】本文是一篇記敘文。主要是講述作者離婚后, 獨自帶著兒子尋找出租房屋的經

3

歷。費盡周折, 最終找到了合適的房子。

5. How did the author feel after receiving Camille’s e-mail? A. Disappointed. C. Anxious.

B. Excited. D. Content.

【解析】選A。推理判斷題。根據第一段中的“When she e-mailed me back I discovered she wasn’t renting a house at all. . . I left her a message calling off our meeting. ”可推知, 收到Camille的郵件之后, 作者發現她出租的房子并不是自己想要的那種, 因此給Camille留言取消見面, 由此可推知作者應是感到失望的。 6. Why must the author find a good place? A. To begin a new life.

B. To give Dash a good education. C. For her son’s sake.

D. For her and her son’s safety.

【解析】選C。推理判斷題。根據第二段中的“We couldn’t live in a dark, depressing place. I could do with almost anything. But Dash needs a good home, a place he really feels safe. ”可知, 作者覺得她和兒子Dash不能住在黑暗又壓抑的地方, 她自己可以忍受得了一切, 但是Dash需要一個溫暖的家, 一個他真正感覺安全的地方, 第四段也提到“You’re a good mother”, 由此可知, 作者要找一個好地方完全是為了兒子Dash。 7. What does the underlined part“snapped out of it”probably mean? A. Say something in an impatient voice. B. Stop feeling unhappy or depressed. C. Make a sharp noise suddenly. D. Lose control of one’s feelings.

【解析】選B。詞義猜測題。根據第四段的內容, 尤其是“You never know the miracles that await you around the corner. . . I drove off slowly, hoping to make the feeling last. ”可知, 在Camille的鼓勵下, 作者重新燃起對生活的希望, 擺脫了郁悶的心境, 她駕車慢慢離開, 希望這種愉悅的感覺持續下去。故畫線部分應是“拋掉不愉快的情緒, 擺脫郁悶的心境”之意。

8. What message does the passage mainly convey? A. Never lose hope.

B. No pains, no gains.

4

C. Every little bit helps. D. Well begun is half done.

【解析】選A。推理判斷題。根據文章內容, 尤其是第四段中的“You never know the miracles that await you around the corner”及最后一段中的“Miracles await us, just around the corner. ”可知答案為A。 Ⅱ. 閱讀填句

根據短文內容, 從短文后的選項中選出能填入空白處的最佳選項。選項中有兩項為多余選項。

Clara Barton, founder of the American Red Cross, gained worldwide honor for her dedication to easing human suffering and earned the nickname “Angel of the Battlefield. ”

Barton was born into a liberal(開明的)freethinking family in 1821. Her elder brothers and sisters happily tutored her in math and reading, so when she entered school at three years old, she could read and spell three-syllable words. __1

Concerned about Barton’s difficulty in making friends, her parents sent her to a boarding school, hoping it would make her more comfortable with her peers. __2__Barton lost her appetite and cried constantly. After only one term, she had to be brought home. Then, Barton stayed out of school to nurse her older brother through a serious injury and also volunteered to care for poor families during a smallpox(天花)outbreak.

In 1861, the Civil War broke out. The sight of wounded soldiers touched Barton deeply. She began to collect and distribute food, bandages, medicines, and other supplies for the Union army.

__3__There, with little concern for her own safety, she cooked meals, assisted surgeons, and comforted wounded soldiers.

Eventually, because of working too hard, Barton collapsed, ill with typhoid fever(傷寒癥). __4__It was there that she learned of an organization based in Switzerland—called the International Red Cross, whose work mirrored her own.

Shortly after Barton arrived back home in 1873, her sister died. __5__When recuperating(休養)at a health facility in New York, she began planning for the establishment of an American wing of the International Red Cross. Although at first

5





湖北30选5玩法兑奖